POVIJEST - 1930 ...

Plivačka institucija tridesetih

Tridesetih godina 20. stoljeća Jadran proživljava razdoblje pune zrelosti i dominira, osvajajući u serijama državna prvenstva zahvaljujući ukupnom plasmanu, ali obično više bodova prikupe plivači nego vaterpolisti. Jadranova plivačka dominacija od 1927. do 1936. uistinu odgovara tako teškoj riječi i procjeni, jer izuzetne generacije plivačica i plivača iz splitske uvale Baluni ne ostavljaju gotovo nikakva prostora konkurenciji.

Znalo se unaprijed tko će iz Jadrana pobijediti i u kojoj disciplini, a gotovo da je tako bilo u svim disciplinama, ili barem u većini njih. Pitanje je bilo jedino to hoće li se isplivati novi rekord, a zapravo je i to bilo najčešće ispunjeno.

U onim neizvjesnim utrkama opet se od Jadrana iščekivalo iznenađenje, pa bi osvanuo neki njegov najnoviji talent. Jadran je postao plivačka institucija što se njegovim sportašima nametalo kao dodatna odgovornost i opterećenje, pa nisu bili isključeni ni promašaji, ali uglavnom su Jadranov ugled i izrazita dominacija bili fantastičan motiv za svaku plivačicu i plivača koji su onda u takvoj atmosferi znali postizati i prava čuda. Najmarkantniji primjeri za to su trke u kojima će se jadranaši međusobno tući za prestiž, a tako doprinositi i ukupnome fondu bodova. Viša sila kao što je bio Jadran u plivanju, bili su i vaterpolisti dubrovačkog Juga. Tako da je Jadran nakon titule državnog prvaka 1923. godine čekao sve do 1939. da bi ponovno uzeo naslov. Eto takva je bila dominacija Juga u vaterpolu, kao Jadranova u plivanju. Jadran zna na državnim prvenstvima prikupiti više bodova nego svi ostali klubovi zajedno, od Dubrovnika preko Rijeke i Ljubljane do Zagreba.

Plivačke zvijezde su Ante Senjanović, prvi na 400 slobodno, Filip Bonačić na 1500, a štafeta Bonačić, Roje, Marović i Senjanović na 4 x 200 slobodno brža je od svih u zemlji. Olga Roje je prva na 100 i 400 slobodno, Dolina Kaliterna na 200 prsno, te štafeta 3 x 100 mješovito Mrkušić, Kaliterna i Roje, pa onda i muška štafeta 4 x 100 slobodno Roje, Godina, Senjanović i Jakaša ...
Sve su to briljanti Jadrana.

iz monografije "Svi jadranovi ljudi 1920-2010", Mario Garber