POVIJEST - 2000 ...

Kuharovi recepti

Jadranova štafeta za disciplinu 4 x 100 m mješovito oborila je juniorski rekord Hrvatske, isplivala je novi
državni rekord 4:27,85 i to u sastavu Mabel Sulić, Bruna Dujmić, Ana Grgić i Sara Petričušić. I štafeta 4 x 100 m slobodno bila je najbrža. Juniorske prvakinje Hrvatske su jadranašice: Mabel Sulić, Ana Grgić, Helena Ivanišević i Sara Petričušić. Mabel Sulić je i seniorska prvakinja u dvije discipline, 200 leđno i 200 mješovito.

Trener Jadrana Joško Kuhar, 37-godišnji plivački stručnjak koji radi s Jadranovim generacijama već jedanaest godina, a i sam je plivao još u doba Jugoslavije te bio državni rekorder na 200 m prsno, vjeruje da Jadran orijentacijom na stalno nove generacije ide dobrim putem i da će sigurno izboriti zasluženi status glavnog rasadnika kadrova.

– I u ovim uvjetima Jadran bi sigurno bio puno efikasniji i bolji na državnim prvenstvima u lipnju, međutim, većina njegovih najvećih talenata studira u Americi, naravno i pliva. I za njihov plivački doseg bilo bi šteta prekinuti taj njihov američki san a u lipnju su naravno tamo izuzetno zauzeti. Zato se Jadrana valja gledati u drukčijem svjetlu, mi smo nastupili bez naših najvećih aduta kao što su "Amerikanci" Nikola Delić, Ivan Perhat, Marin Naranča i Željko Karaman, a najteži udarac bio nam je zbog mononukleoze Ante Cvitkovića, našeg najboljeg plivača.

Jadran može biti miran u pogledu svoje plivačke budućnosti jer kroz sve generacije lansira plivače reprezentativce i rekordere. Zadnjih godina Jadran je primjerice dao Nikolu Delića, Ivana Perhata, Luku Leskura, Marinu Dadić i mnoge druge plivačice i plivače reprezentativnog formata.Novi plivački aduti

Ante Zoričić, seniorski reprezentativac, nastupio na prvenstvu Europe u štafeti 4 x 50 slobodno, Ivan Ante Traljić, kadetski rekorder Hrvatske u leđnom stilu, Filip Dujmić, Miljenko Bojčić i Natko Čović, osvajači brončanih medalja u štafeti na državnom kadetskom prvenstvu, zatim Mabel Sulić, vlasnica osam zlatnih medalja, dvije na seniorskom te šest na juniorskom državnom prvenstvu, te Ante Cvitković, najbolji aktualni plivač Jadrana, svi s trenerom Joškom Kuharom po povratku u Split s velikog uspjeha u Zagrebu na juniorskom prvenstvu Hrvatske

iz monografije "Svi jadranovi ljudi 1920-2010", Mario Garber